Stefánia-forrás

A Stefánia-forrás a Kupferplatte bánya járataiból ered.  A vízélénkítés kezdeteiben Johann Grander egy, a Pass Thurnból eredő, otthonához közeli forrásból szerezte be a kísérletekhez szükséges vizet. Azonban ezt a vizet esőzések után nem lehetett használni, mert az esővíz a forrásvízzel összekeveredve megváltoztatta annak tulajdonságait.

Mikor Grander tudomást szerzett a már üzemen kívül helyezett jochbergi rézbánya régi járataiban fellelhető Stefánia-forrásról, és vizsgálat alá vetette a forrásból vett mintát, vizének minősége azonnal lelkesedésbe hozta. 

Ekkor támadt az ötlete, hogy a forrással együtt megvegye a területet, és egy új üzemépületben folytassa a régi tiroli bányászhagyományokat. Az ötlet hamar valósággá vált.

A telekvásárlás után Johann Grander a családjával, barátaival, ismerőseivel és sok önkéntes segítővel együtt újította fel a 16. századbeli bányát, amely 1926. július 31-én hagyta abba működését. 1990. július 28-án nyitották meg újra, immár szabadon látogatható turistabányaként.

A jochbergi Kupferplatte a középkor óta egészen máig kitartott. Bár időközben elcsendesedtek a bányászkalapácsok, teljesen mégsem hallgattak el. Közép-Európa egyetlen működő rézbányájaként a Kupferplatte különleges helyzetbe került: az érc, amit csekély mennyiségben még ma is bányásznak, igazi kincs a látogatók számára, szívesen veszik és viszik magukkal emlékként.

A bánya járataiból származik az a víz is, ami az összes GRANDER®-termék alapjaként szolgál.

A Stefánia-forrás vize olyan tiszta és jó minőségű, amit kevés víz mondhat el magáról.

  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "A Föld él."

×
 
Szeretné, hogy a legjobb víz legyen otthonában?

Vízügyi szakértőink örömmel kínálnak ingyenes és nem kötelező tanácsadást. Forduljon hozzánk személyre szabott vízkoncepcióért – a legjobb minőségű vízért közvetlenül a csapból, fenntartható módon.