A Kupferplatte turistabánya

A Kupferplatte turistabánya

Utazás a múltba

A GRANDER® cég birtokán található Kupferplatte turistabánya az egyetlen aktív rézbányászat Európában. A Grander család a 80-as évek végén vette meg, majd fáradságos munkával és sok önkéntes segítségével turistabányává átalakították át. A törmeléket és kavicsot tonnaszámra kellett kézileg elszállítani, a járatokat megtámasztani és biztosítani, a szellőztető aknát a levegőellátáshoz újra kiásni. 1990. július 28-án került sor a Kupferplatte turistabánya ünnepélyes megnyitására a látogatók számára.

Azóta egy kirándulás a "föld alatt" egy érdekfeszítő élmény az egész családnak.
Védősisakokat feltenni, beszállás és indulás! Az utazás a jochbergi rézbányába, egy az eredetihez hű bányavasúton a hegy belseje felé vezető úttal kezdődik. Itt átélheti az izgalmat és a kalandot, és érdekes dolgokat tudhat meg a tiroli bányászat hosszú történetéről! Közvetlenül a bejárat melletti alagutakban található a "Über-Tage-Knappenweg" 10 érdekes állomással.

Stefánia-forrás

A Stefánia-forrás a Kupferplatte bánya járataiból ered.  A vízélénkítés kezdeteiben Johann Grander egy, a Pass Thurnból eredő, otthonához közeli forrásból szerezte be a kísérletekhez szükséges vizet. Azonban ezt a vizet esőzések után nem lehetett használni, mert az esővíz a forrásvízzel összekeveredve megváltoztatta annak tulajdonságait.
Tovább
  • Johann Grander Sen.

    (1930 - 2012)

    "A Földön minden csak kölcsönvett."

×
 
Szeretné, hogy a legjobb víz legyen otthonában?

Vízügyi szakértőink örömmel kínálnak ingyenes és nem kötelező tanácsadást. Forduljon hozzánk személyre szabott vízkoncepcióért – a legjobb minőségű vízért közvetlenül a csapból, fenntartható módon.